Dondr ❤️ WordPress. Het is ons ‘met de paplepel ingegoten’. Al vanaf het begin dat wij websites bouwen werken we dagelijks met dit populaire CMS (Contentmanagementsysteem). In dit artikel kom je er achter waarom wij er blij van worden, en wat de uiteindelijke voordelen van een WordPress-website voor jou kunnen zijn.

Er zijn honderden manieren om een website te bouwen, en er zijn tientallen verschillende Contentmanagementsystemen beschikbaar. Waarom kiezen we dan juist voor WordPress?

We strooien gelijk maar even met een indrukwekkend feitje: WordPress is namelijk al jaren veruit het meest gebruikte CMS om websites mee te bouwen. In de eerste week van oktober van dit jaar (2017) wordt geschat dat zo’n 30% van het internet op WordPress-websites draait 1. Dat zijn omgerekend zo’n 18.744.034 (achttien miljoen zevenhonderdvierenveertigduizend vierendertig) websites! Dan moet het toch haast wel goed zijn, denk je dan.

Natuurlijk heeft ieder CMS zijn voor- en nadelen, zo ook WordPress. Bij de keuze voor een CMS is het belangrijk je niet op enkel de voordelen blind te staren, maar ook de nadelen in overweging te nemen. De hieronder genoemde eigenschappen van dit systeem zijn voor ons echter zo doorslaggevend geweest dat wij hebben besloten ons te specialiseren in de ontwikkeling van WordPress-websites.

Open source

De laatste jaren wordt er door websitebouwers steeds meer gebouwd met open source systemen, waarvan WordPress er één is. De term ‘open source’ betekent dat de software voor iedereen vrij te downloaden is, en dat de onderliggende code op welke manier dan ook mag worden aangepast.

Het bouwen van een eigen CMS is niet meer van deze tijd. Dit is iets wat in het verleden heel veel werd gedaan door internetbureaus, en je komt het af en toe nog wel eens tegen. Met een eigen ‘closed source’ CMS is het eigenlijk onbegonnen werk om op te programmeren tegen een open source community van letterlijk duizenden programmeurs; je blijft achter de feiten aan lopen omdat de ontwikkelingen op dit gebied enorm hard gaan. De community blijft het systeem namelijk continu verbeteren. Dat WordPress zo populair is zorgt er ook nog eens voor dat deze ontwikkelingen én het gebruik van het CMS niet snel zal verdwijnen.

Met een WordPress-website ben je dus niet afhankelijk van bijvoorbeeld een onbekend maatwerk CMS dat door een websitebouwer zelf in elkaar is gezet. Stel dat de ontwikkeling en ondersteuning hiervan zou stoppen, dan zit je klem met je content en moet je migreren, wat erg kostbaar is.

Ook Google ❤️ WordPress

Google is dol op WordPress-websites. Dit komt door de manier waarop de code van WordPress is opgebouwd. Standaard is de zoekmachine vriendelijkheid al vrij goed, maar door het gebruik van bijvoorbeeld de plugin Yoast SEO kan hier nog eens een schepje bovenop worden gedaan.

Deze bewering dat WordPress uitermate SEO-vriendelijk is, komt niet alleen van ons trouwens. Voormalig programmeur Matt Cutts van Google zelf, liet zich in 2009 al eens bijzonder positief uit over WordPress. Hij zei het volgende: “WordPress takes care of 80-90% of (the mechanics of) Search Engine Optimization (SEO)” 2. Kortom, op SEO-gebied zit het wel snor.

Tijd over? Bekijk dan deze keynote van Matt Cutts over WordPress, gezien door de ogen van Google.

Als bedrijf is online vindbaarheid een must voor het genereren van meer naamsbekendheid en eventuele daaropvolgende verkopen. Gebruik je WordPress in combinatie met een goed uitgedachte SEO-strategie, dan heb je een veel hogere kans om te worden gevonden door je doelgroep.

Ben je trouwens benieuwd hoe de zoekmachine van Google werkt? Check dan dit filmpje met mr. Cutts himself die het je allemaal haarfijn uitlegt.

Gebruiksvriendelijk

Wij vinden het belangrijk dat een website én het achterliggende CMS voor iedereen die ermee moet werken gebruiksvriendelijk en flexibel is. Daarbij mag degene die de content van de website beheert zeker niet uit het oog worden verloren.

De beheer-omgeving van WordPress is gebruiksvriendelijk

De beheer-interface, de ‘achterkant’ van WordPress ervaren wij als zeer gebruiksvriendelijk. Het is ontworpen om het leven van een website-beheerder zo makkelijk mogelijk te maken. We kunnen ons voorstellen dat je immers wel wat beters te doen hebt dan je te verdiepen in een ingewikkeld CMS. Met WordPress kan je zelf snel en eenvoudig pagina’s toevoegen, afbeeldingen uploaden en pagina-inhoud wijzigen.

Flexibel

We hadden het net al even over die enorme community van ontwikkelaars. Die zorgt niet alleen voor regelmatige updates, maar ook voor enorm veel uitbreidingen die je kan toepassen op je website. Functies voor veel voorkomende scenario’s blijken vaak al te bestaan. Dat is mooi, want dat scheelt bij de ontwikkeling en bij eventuele latere aanpassingen. Hierdoor hoeft het wiel dus niet altijd opnieuw uitgevonden te worden, wat je weer tijd én geld kan besparen. Dat is mooi, toch?

Daarnaast gebruiken wij graag WordPress omdat het ons in staat stelt om in relatief korte tijd een goede basis voor een volledige website op te zetten. Doordat het op die manier veel tijd bespaart kunnen we ons focussen op de details en functionaliteiten die écht het verschil kunnen maken voor onze klanten.

Is er geen plugin beschikbaar die helemaal doet wat nodig is voor jouw website? Dan bouwen we die plugin toch lekker zelf, op maat en precies hoe jij het wil.

Veilig

We willen je niet bang maken, maar populaire open source Contentmanagementsystemen zijn een zeer geliefd doelwit van hackers die bijvoorbeeld virussen willen verspreiden of gehackte websites willen inzetten voor phishingdoeleinden. De broncode hiervan is gratis te downloaden, dus kunnen eventuele zwakke punten eenvoudiger gevonden worden.

Gelukkig is WordPress van zichzelf heel veilig. Mochten er toch fouten of kwetsbaarheden in het systeem worden ontdekt, dan zullen deze snel worden verholpen met een update. Daarnaast zorgen wij er zelf altijd voor dat we bij het opleveren van een website extra beveiligings- en backupmaatregelen nemen. Dan weet je zeker dat je niets kwijt bent, mocht er dan onverhoopt toch iets mis gaan. Better safe than sorry, zeggen we dan maar.

Dus…

Dit zijn voor ons de belangrijke redenen om voor een WordPress-website te kiezen. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken om voor WordPress te kiezen. Wil je meer weten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden van een WordPress-website.

 


Bronnen

  1. https://trends.builtwith.com/cms
  2. https://www.youtube.com/watch?v=3P-m2cBCJSk